Door Jetse Oude Avenhuis
Koken in een stal, met verse pompoenen uit eigen grond, omringd door alpaca’s en geiten en samen met kinderen uit de buurt. Niet een doorsnee dag, wel eentje voor in de boeken!
Stichting Erve Weusthag organiseerde vorige week in samenwerking met Good ett’n de Oogstmarkt, en ik (Jetse Oude Avenhuis) had de eer als gepassioneerde hobbykok om een kookworkshop te geven. Met kids uit de buurt maakten we van net geoogste pompoenen: pompoensoep met een pompoenpittensalsa en een Sri Lankaanse pompoencurry met zelfgemaakte roti’s. Heel lekker én heel gezond!
Ik geloof dat er te weinig kennis is in onze kookcultuur over het bereiden van een verse en voedzame maaltijd. De industrialisatie heeft van koken en eten een soort tijdrovende last gemaakt die bedrijven maar al te graag voor ons oplossen. Alles moet snel en makkelijk, terwijl koken een essentiële activiteit is met als doel ons lichaam te voeden. En eten een moment kan zijn van verbinding met de mensen om ons heen.
Het gaf mij dan ook een geweldig gevoel om mijn passie voor gezond en vers eten te delen met de bezoekers van de Oogstmarkt én te zien hoe graag iedereen in mijn pop-up keuken wilde meehelpen. Ik ben trots dat ik met mijn workshop aan dit mooie initiatief van Good Ett’n en Stichting Erve Weusthag heb kunnen bijdragen. Samen zetten ze zich in voor gezond, betaalbaar en (h)eerlijk eten. Lokaal en van natuurlijke bodem. Op deze manier krijgt gezond voedsel een vaste plek in mijn stad: Hengelo. Heel belangrijk, vind ik, want de zoektocht naar een voedzame toekomst is niet altijd makkelijk door alle lekkere en goedkope verleidingen in de supermarkt en het gebrek aan tijd in onze drukke levens. Maar gezonde voeding is essentieel. Je stopt toch ook geen brandstof in je auto die hem vanbinnen kapot maakt? Waarom doen we dat dan wel met eten? Een vraag die ik mezelf ook ongetwijfeld weer stel als ik weer eens naar de bodem van een chipszak staar. Laten we elkaar stapje voor stapje inspireren en verder helpen!