Aanleg voedselbos Erve Weusthag gestart

Geschreven door: Drahreg74

21 mei, 2024

Tussen de Dijksweg en de van Alphenstraat, grenzend aan de biologische moestuin en het beleefbos van IVN, wordt een heus voedselbos aangelegd als onderdeel van het project Good Ett’n. 

Een voedselbos is een landbouwsysteem dat gebaseerd is op de principes van een natuurlijk bos.  Door laagsgewijs verschillende soorten planten, bomen en struiken te combineren wordt op een duurzame manier voedsel geproduceerd.

Het bijzondere aan een voedselbos is dat het niet alleen een grote variatie aan gezonde en smaakvolle producten oplevert, maar ook een ecosysteem is dat zichzelf in stand houdt. 

Ook draagt dit voedselbos bij aan het bevorderen van biodiversiteit, het verrijken van de bodem en het vastleggen van CO2.

Van idee naar realisatie

Drie jaar geleden kwam Jeroen Kleinsmann bij de Vrienden van het Weusthag met het idee van een voedselbos. Hij was enthousiast geworden door op kleine schaal te experimenteren in z’n eigen tuin en het volgen van cursussen bij de vereniging ‘Voedsel uit het bos’. Dit idee werd meteen omarmd en past naadloos bij de ambities voor Het Weusthag. Het heeft wat voorwerk en doorzettingsvermogen gekost tot de schop in de grond kon.

Als kartrekker en ontwerper van dit voedselbos is hij, samen met een enthousiaste groep vrijwilligers, inmiddels begonnen met de aanplant van ‘vogelbosjes’ op 1,2 hectare weidegrond. Het komend najaar volgt het poten van notenbomen, appel-, peren- en pruimenbomen, abrikozen, bramen, vlierbessen en nog veel meer. We hopen de bewoners van Hengelo kennis te laten maken met een grote variatie aan gezonde en lekkere producten. De oogst zal (na een paar jaar) tegen een schappelijke prijs aangeboden worden bij de kinderboerderij van Erve Weusthag.

De Magie van Samenwerking Leren om in samenhang met elkaar en de natuur gezond te leven wordt met dit voedselbos gerealiseerd. Net zoals de planten, insecten en dieren elkaar nodig hebben zo hebben mensen elkaar ook nodig. Samen met elkaar aan de slag gaan is gewoon gezellig en gezond.

We zijn goed op weg. Mede dankzij onze noabers van de kapberg, de biologische moestuin, het IVN en de vele vrijwilligers zijn de eerste planten gepoot. Er is nog veel werk te verrichten niet alleen bij dit voedselbos maar ook op andere locaties in het Weusthag. Dus neem rustig contact met ons op als je ook zin hebt eens lekker de handen uit de mouwen te steken.

Good Ett’n
Het voedselbos is een onderdeel van het project Good Ett’n en wordt mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van Leader, Provincie Overijssel en gemeente Hengelo. 

Ook interessant –>

Onderzoek Biochar

Onderzoek Biochar

Erve Weusthag is onze proeftuin voor allerlei onderzoek -en educatie projecten. We zoeken daarbij steeds de...